NLFR
Zeezeilschool voor alle niveaus

Hoe loopt de zeilopleiding? - Waar leren we zeilen?

enthousiaste zeilbemanning
Een weekend of weekendreeks - vertrekhaven Nieuwpoort of Zeebrugge
Samen met je zeilinstructeur bespreek je wat je reeds kent en maken we de planning voor je opleiding. We bespreken praktische zaken: inkopen voor de lunch, avondeten, zeilroute, veiligheid en gebruik van waterdichte zeilpakken. Aan boord krijg je een slaapplaats aangewezen, waar je de bagage laat. We verkennen het schip en er volgt een safety briefing. We bespreken het leven en de discipline aan boord. Voor langere tochten moet er eerst proviand aan boord gebracht worden. We maken een proviandlijst en gaan shoppen. Zaterdagavond varen we mogelijk een andere haven binnen (Oostende, Zeebrugge, Breskens of Duinkerke). Als groep bepaal je om aan boord de avondmaaltijd zelf klaar te maken of aan wal te gaan. Je overnacht aan boord. Wie wil kan thuis of op hotel overnachten. Hou ermee rekening dat we niet elke avond naar de thuishaven terugkomen. Zeilen is een teamsport. De meesten blijven samen aan boord overnachten.

Een midweek of langer
Afhankelijk van weer en getij én de crew bestaat de kans dat je een tocht maakt naar Dover, Ramsgate of Zeeland. Dit is niet gegarandeerd in gevallen van overmacht. Het hoofddoel is een zeilopleiding. Naar andere havens varen komt op de tweede plaats.

Een ervaringstocht op de Noordzee
Tijdens de zeiltocht is er gelegenheid tot (beperkt) toerisme. In sommige havens kan je bezienswaardigheden te bezoeken. De opleiding staat wel centraal.

Een ervaringstocht in Kroatië, Griekenland of Italië
De heen en terugreis gaat per auto, trein of vliegtuig.

Wat steek je in de plunjezak?

kleding
Wij raden je aan, naast de normale garderobe en toiletartikelen, de volgende zaken mee te nemen:

- jeans of sportieve broeken,
- T-shirts, sweaters, enkele truien,
- warm- en koudweerkleding,
- sportschoenen met niet afgevende stroeve zool,
- rubberlaarzen, handschoenen, muts,
- wind- en waterdicht jas en broek of zeilpak,
- handdoeken (en eentje die dient als sjaal), keukenhanddoeken.

Farmacie
middel tegen hoofdpijn, koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, maagpijn, brandwonden, pleisters, ontsmetting, zonnebrandmiddel, lippenbalsem, middel tegen zeeziekte.

Vergeet je eigen specifieke geneesmiddelen niet !

Geld
Voorzie een budget van ca 15 euro per dag. Eén en ander hangt af van je uitspattingen als je een stapje in de wereld gaat zetten. Tijdens een weektocht is de kans groot dat wij oversteken naar Engeland. Dus enkele ponden. Ga je in een restaurant eten, dan bepaal je zelf wat het gaat kosten.

allerlei
(hoofdkussen is aan boord) Kussensloop en hoeslaken voor op de matras is verplicht mee te brengen, zoniet moet je dit ter plaatse aankopen. Verder: lakens, slaapzak, zonnebril, fototoestel.

Alles verpakt in een reistas of plunjezak (geen koffer), zeker zonder wieltjes.
Vergeet niet je identiteitskaart en je logbook mee te nemen. Zorg zelf voor een goede bescherming van je elektronische apparatuur. Een boot is altijd een vochtige omgeving.

Veiligheid
Aan boord zijn voor alle deelnemers reddingsvesten aanwezig.

Aansprakelijkheid
Wij zijn voor bedrijfsaansprakelijkheid verzekerd. Deelnemers aan de reizen van Altaïr zijn verzekerd tegen schade bij persoonlijke ongevallen, maar niet tegen schade aan persoonlijke eigendommen. Elke deelnemer is aansprakelijk voor de schade die hij/zij aanbrengt aan het schip en uitrusting.

Reisverzekering
Wij raden je aan een reisverzekering af te sluiten.