NLFR
Zeezeilschool voor alle niveaus

Vraag en antwoord

Altaïr zeilschool: 3 apen

Algemeen

Wat heb ik aan een zeezeilopleiding? - Met de benodigde certificaten kan je makkelijker huren in binnen en buitenland.
- Ik kan veiliger varen.
- Het is een goede voorbereiding op een oversteek naar Engeland of een zeilvakantie in het buitenland.
Hoe lang duurt een opleiding? Dat hangt af van het niveau. Bij elke opleiding vind je daarover gedetailleerde informatie.
Met hoeveel cursisten zijn we aan boord? We varen met maximaal 4, 5 of 6 cursisten aan boord. Dit hangt af van de grootte van het zeiljacht én van de aard van de opleiding en het niveau. Bij Altaïr Zeezeilschool zijn de opleidingsschepen wat ruimer en bieden meer comfort. Het maximaal aantal is zo gekozen dat ieder ruime aandacht krijgt en de gelegenheid heeft de grote verscheidenheid aan taken te leren.
Ik had me ingeschreven voor de Aspirant crew, maar heb dit niveau niet gehaald. Moet ik opnieuw beginnen? Neen. Er zijn twee mogelijkheden. Ofwel volg je nog één los weekend, waarin je het niveau Aspirant Crew haalt. Ofwel neem je deel aan een volgende stage van een midweek of weekend reeks, waar je al overgaat op Competent Crew en de ontbrekende kennis van Aspirant Crew goed maakt.
Ik heb elders een zeilbrevet gehaald. Waar kan ik bij Altaïr Zeezeilschool beginnen? De eerste dag wordt nagegaan op welk niveau je zit. Je kunt dan wel al een brevet hebben, maar als je dit 5 jaar geleden hebt behaald en je sindsdien nauwelijks meer gezeild hebt, zal veel van je kennis vervlogen zijn. We kiezen het niveau dat het best aan je bekwaamheden past.
Kan ik een internationaal brevet bekomen? Ja. Altaïr is geaccrediteerd door de International Sailing School Association en mag daarom internationaal erkende brevetten afgeven. Zie hiervoor bij ISSA.
Kan ik een brevet bekomen bij Altaïr Zeezeilschool? Je kan in je Persoonlijk Logboek je vorderingen noteren, die afgetekend worden door de instructeur. Zo kan je bijhouden welke cursussen je hebt gevolgd en welke brevetten je bekomen hebt.
Welke brevetten geeft Altaïr af? Het brevet Day Skipper getuigt van de bekwaamheid om een jacht tot 50 ft te leiden bij dag tot 50 mijl uit de kust en bij maximaal tot 6 Bf.

Het brevet Coastal Skipper getuigt van de bekwaamheid om een jacht tot 56 ft te leiden bij dag en nacht tot 200 mijl uit de kust en bij elke windkracht.

Praktisch

Wat neem ik mee aan boord? Je moet de zeilersgarderobe aanpassen aan de weersomstandigheden.
Sterke jeans, pullovers, warm ondergoed, dekschoeisel met rubberen zolen, handschoenen, laarzen, warme sokken, toiletgerief, halsdoek, was- en keuken handdoeken, wollen muts, slaapzak, kussensloop, zonnebril, zonnebrand lotion, zakgeld, paspoort of identiteitskaart en verzekeringspapieren. Dit alles in een soepele reistas (geen harde koffer).
Een volledig (broek en vest) waterdicht zeilpak. Dit kan je bij Altaïr Zeezeilschool huren.
Moet ik aan kleinzeilerij gedaan hebben vooraleer met zeezeilen te beginnen? Neen. Er is geen voorafgaande ervaring nodig om op een kajuitjacht te leren zeilen.
Blijven we gedurende de stageperiode aan boord? Normaal wel; we overnachten meestal in een andere haven dan de thuishaven. Het leven aan boord is een wezenlijk onderdeel van de opleiding.
Hoe verloopt het met de maaltijden? Voor vertrek gaat u wat shoppen. Ontbijt en lunch gebeurt normaal aan boord. Voor het avondeten beschikt u aan boord de nodige potten en pannen. Er is een heuse keuken aan boord. Een lokaal restaurant kan uiteraard een leuke afwisseling zijn.
Zijn de zeezeilopleidingen voor alle leeftijden? De cursussen van Altaïr Zeezeilschool zijn bestemd voor volwassenen. In sommige gevallen kunnen ook jongeren mee, vanaf 16 jaar. Veel hangt af van de graad van volwassenheid.
Kinderen of jongeren kunnen ook mee als hun ouders erbij zijn.
Zijn er reddingsvesten aan boord? Alle veiligheidsmateriaal is aan boord, ook een reddingsvlot.
Zijn er nog extra kosten? Ja, het verbruik van diesel, de havengelden (als het niet Nieuwpoort of Zeebrugge is), gas. Dit schatten wij op maximaal €10 per dag per persoon.
Wat is een ICC vaarbrevet? Het is een document om gemakkelijker in het buitenland een boot te kunnen huren. Het is GEEN brevet, waaruit blijkt dat u ook echt kunt zeilen. Klik voor meer.

Verdere cursussen

Kan ik bij Altaïr de cursus Yachtman volgen? Altaïr staat in België bekend als dé school voor de cursus Yachtman. Echter, deze cursus of dit brevet mag geen doel op zichzelf zijn. Het is een onderdeel van een volledige zeilopleiding. Wij geven de cursus in één reeks van 16 avonden. Omdat de cursus in één keer wordt gegeven, is er een grotere samenhang tussen de verschillende onderdelen én u heeft geen tijd om één en ander te vergeten. In de reeks is er ruim de tijd voor praktische kaartpasoefeningen. Onze cursussen staan op een hoog niveau, waardoor de slaagkans op het examen eveneens hoog ligt.