NLFR
Zeezeilschool voor alle niveaus

Zeilcursus in Kroatië

Zeillessen in de zon

Schrijf hier in
  • Midden-Kroatië (vanuit Biograd of Sukosan)
  • Zuid-Kroatië (vanuit Split, Kastela of Skradin)
  • Je maakt een mooie zeiltocht langs eilanden en pittoreske haventjes en je neemt ook deel aan een intensieve opleiding voor Aspirant Crew, Competent Crew of Day Skipper.

leren zeilen in prachtig kroatie
programma 2024 - Klik hier  

Wat is er te zien vanuit Biograd?

Tussen Zadar en Sibenik ligt een wonderbaarlijke eilanden-wereld. Pag met zijn prachtige stranden, het groene en bergachtige eiland Ugljan, het pittoreske eiland Iz, het grootste eiland Pasman. Ook Murter en de eilandjes Molat, Premuda, Ist, Zut en Olib zijn een bezoek waard!
Zadar was eeuwenlang de machtigste stad aan de oostelijke Adriatische kust. Op het eiland Kornat bezoek je Tureta, één van de belangsrijkste Byzantijnse forten in dit gebied. Vanuit dit fort werd de zeevaart op de Adriatische zee onder controle gehouden.
Het oude Sibenik is nu volledig gerestaureerd. Het is één van de meest pittoreske oude steden aan de Adriatische kust. Slenter doorheen de wirwar van straatjes en bezoek het imposante kasteel van St. Michiel. Boven heb je een indrukwekkend zicht op grillige kustlijn. Hier begrijp je waarom we spreken over de kust met de duizend eilanden. Bezoek ook de prachtige Kathedraal van de heilige Jacobus.
De Krka watervallen vormen een prachtig nationaal park. De Krka kronkelt door diepe canyons tot de historische stad Skradin, waar de stroom verandert in een lange en diepe zeebocht. De Kornati, genoemd

leren zeilen kroatie vanuit biograd

naar het grootste eiland Kornat, vormen een uitgestrekt natuurpark. Het bestaat uit 140 onbewoonde eilandjes en klippen. Het is een zonovergoten labyrinth van zee en natuur in een ongerepte natuur. Je kan voor anker gaan in één van de talloze natuurlijke baaien of in de enige jachthaven van het park Piskera. Bezoek de prachtige baai Mir en het wonderlijke zoutwatermeer in het natuurpark Telascica.

Wat is er te zien vanuit Split?

Split is een cultuurstad. Bezoek het paleis en de kathedraal. Keizer Diocletianus liet dit paleis bouwen

leren zeilen kroatie naar het antieke  sibenik

om zich terug te trekken na zijn heerschappij. Na de val van het nabijgelegen Salona werd het paleis een stad, het mausoleum van de keizer een kathedraal, de Romeinse tempel een doopkapel. Een fascinerende mix van antieke overblijfselen, middeleeuwse gebouwen en gewone huizen. Het oude Korcula, gelegen op het gelijknamige eiland, is een gezellig ommuurd stadje. Wist u dat Marco Polo hier geboren is? Primosten is een populair en pittoresk stadje, gelegen op een heuvelachtig schiereiland. De vestingstad Ston is beroemd voor zijn imposante verdedigingswallen en de bekende zoutmijn. Mljet behoort tot de mooiste eilanden van de wereld. Het noordwestelijk deel is een nationaal park met dennenbossen en zoutwatermeren. Brac, het zonnige eiland, is bekend om zijn beroemde strand bij Bol en zijn uitstekende wijn, olijfolie en vijgen. Op Brac zijn veel baaien en rustige vissershaventjes. Spliska, Pucisca en Bobovisce zijn kleine inhammetjes waar je de vis nog rechtstreeks van de visser koopt. Het eiland Hvar, waarvan de naam is afgeleid van het Griekse Pharos, heeft vele ankerplaatsen. Je vindt er wijngaarden en kleurrijke velden met een verscheidenheid aan kruiden.

leren zeilen kroatie met dalmatiers  honden
Zeilcursus Kroatië, zeilgebied rond Biograd
Zeilcursus Kroatië, zeilgebied rond Split

Hoe kom je er?

De afstand Antwerpen - Zadar is ca 1.450 km.
De afstand Antwerpen - Split is ca 1.700 km.
Er loopt een nieuwe autostrade tot Split.

Met Ryanair vanaf Charleroi naar Zadar in 2 uur. Transfer luchthaven naar Biograd of Sukosan is 30 min.
Je vliegt vanaf Brussel naar Split in 2,5 uur. Transfer luchthaven naar de marina is 10 km.

leren zeilen kroatie - kade met zeiljachten

Klimaat en wind

Het kustgebied heeft een aangenaam mediterraan klimaat met vele zonnige en droge dagen. De gemiddelde temperatuur aan de kust bedraagt 26-30°C in de zomer.

In het algemeen is er een gemiddelde tot sterke wind tot juni en vanaf september. In juli en augustus is de wind wat rustiger. Bij stabiel weer staat er een goede zeilwind, de Maestral. Het is een thermische lokale wind, die waait uit het noordwesten, meestal in de zomer. Het begint tussen 10 en 11 uur in de morgen, bereikt zijn grootste kracht tot maximaal 5 Beaufort in de namiddag.

De Maestral neemt terug af tot windstil in de late namiddag. 's Nachts is het meestal windstil.

Deze situatie kan afgewisseld worden door de Jugo, een stevige wind uit het zuidoosten. De Jugo is een warme en vochtige wind die in het hele Adriatische gebied waait. Hij heeft anderhalve dag nodig om tot ontwikkeling te komen. In de zomer waait hij tot drie dagen. De Jugo is sterker in de zuidelijke Adria dan in het noorden.

De Bora is een koude en sterke landwind uit het noord-oosten. Deze wind is bijna niet te voorspellen, maar komt vaak voor bij een hoge drukgebied. In de zomer kan de Bora van enkele uren tot een paar dagen duren.

Je verblijf

voorbeeld van een 3 cabine jacht - Sun Odyssey 389

lengte = 11,34 m
breedte = 3,76 m
diepgang = 1.90 m
watertank = 200 liter
dieseltank = 130 liter
zeiloppervlak = 70 m2

voorbeeld van een 4 cabine jacht - Sun Odyssey 449

lengte = 13,34 m
breedte = 4,24 m
diepgang = 2,20 m
watertank = 450 liter
dieseltank = 200 liter
zeiloppervlak = 93 m2

Leren zeilen Kroatië, zeiljacht layout
Zeilcursus Kroatië, zeiljacht zijzicht
Zeilcursus Kroatië, zeiljacht, interieur

Opleiding met eigen groep in Kroatië

Op deze site vind je het programma voor individuele inschrijvingen. Maar ... als je een eigen groep samenstelt, dan kan je in Kroatië een jacht huren en zelf bepalen wanneer je gaat zeilen met privé-instructeur.

Algemene Voorwaarden    klik hier