NLFR
Zeezeilschool voor alle niveaus

Veelgestelde vragen Praktische tips

Overnachten we gedurende de stageperiode aan boord?

Ja, daar gaan we vanuit. Zeilen is een teamsport en één van de leuke aspecten is dat je nieuwe mensen leert kennen. Je brengt samen de avond door aan boord of je gaat samen naar een restaurant iets eten. De schipper vergezelt je hierbij en de hele avond gaat het gesprek over... zeilen. Het is een verlengstuk van de opleiding.

Maar het is geen verplichting. Houd er wel rekening mee dat we 's avonds een andere haven kunnen aanlopen. Indien je écht niet aan boord wilt blijven dien je dat op voorhand te melden.

Wat neem ik mee aan boord? Een hele waslijst. Denk eraan dat je een buitensport doet. Bereid je voor op alle soorten weer. Liever iets teveel meenemen dan te weinig. Om te beginnen ga je geen valiezen pakken. Een valies is nu net dat wat je niet meeneemt.

kleding
Wij raden je aan, naast de normale garderobe en toiletartikelen, de volgende zaken mee te nemen:

- jeans of sportieve broeken,
- T-shirts, sweaters, enkele truien,
- warm- en koudweerkleding,
- sportschoenen met niet afgevende (witte) stroeve zool,
- rubberlaarzen, handschoenen, muts,
- wind- en waterdicht jas en broek of zeilpak,
- handdoeken (en eentje die dient als sjaal), keukenhanddoeken.

Farmacie
middel tegen hoofdpijn, koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, maagpijn, brandwonden, pleisters, ontsmetting, zonnebrandmiddel, lippenbalsem, middel tegen zeeziekte.

Vergeet je eigen specifieke geneesmiddelen niet !

Geld
Eén en ander hangt af van je uitspattingen als je een stapje in de wereld gaat zetten. Tijdens een weektocht is de kans groot dat wij oversteken naar Engeland. Dus enkele ponden. Ga je in een restaurant eten, dan bepaal je zelf wat het gaat kosten.

allerlei
(hoofdkussen is aan boord) Kussensloop en hoeslaken voor op de matras is verplicht mee te brengen, zoniet dient dit ter plaatse aangekocht te worden. Verder: lakens, slaapzak, zonnebril, fototoestel.

Alles verpakt in een reistas of plunjezak (geen koffer), zeker zonder wieltjes.
Vergeet niet je identiteitskaart en je Persoonlijk Logbook mee te nemen. Zorg zelf voor een goede bescherming van je elektronische apparatuur. Een boot is altijd een vochtige omgeving.

Veiligheid
Aan boord zijn voor alle deelnemers reddingsvesten aanwezig.

Reisverzekering
Wij raden je aan een reisverzekering en/of een annuleringsverzekering af te sluiten.

Hoe regelen we de maaltijden? Je kan alle maaltijden aan boord nuttigen. Elk jacht heeft een volledig uitgeruste keuken. Je kan er ook voor kiezen 's avonds naar een restaurant te gaan. Dit alles wordt in groep met de schipper besproken. Voor vertrek of tijdens een midweek, ga je inkopen doen. Meestal wordt er een "pot" samengesteld waarmee je de inkopen in de winkel betaalt.
Kunnen we met de andere deelnemers afspreken om op voorhand inkopen te doen? Als je bedenkt dat er tot de laatste dag nog mensen inschrijven of annuleren, dan besef je dat dit een onmogelijke zaak wordt. Trouwens de wet op de privacy verbiedt ons gegevens van deelnemers door te geven.
Zijn de zeezeilopleidingen voor alle leeftijden? Niet zoals bij Kuifje van 7 tot 77 jaar. Onze zeilopleidingen zijn gericht naar volwassenen, geen kinderen. Dus vanaf ca. 17-18 jaar tot... al wie jong van hart is om op avontuur te gaan. De grootste groep ligt tussen de 30 en 60 jaar. Maar jonger en ouder is geen uitzondering.
Zijn er nog extra kosten? Ja, maar dat betekent niet dat de opleiding onnatuurlijk duur wordt. Wij hanteren een formule die het voordeligst is. Variabele kosten worden afzonderlijk afgerekend.
Niet-Inbegrepen:
Noordzee
havengelden buiten onze thuishavens, dieselkosten motor, bedlinnen (dat breng je zelf mee), administratiekost, eindschoonmaak. Wij schatten dit op ca €10 pp/pd. Maaltijden (ook voor de instructeur): wij hanteren geen kostschool mentaliteit. Iedereen is vrij te kiezen wat hij/zij wenst te eten en te drinken. Kostprijs is winkelprijs (de goedkoopste oplossing).
Kroatië - Griekenland - Italië
havengelden in vreemde havens, dieselkosten, maaltijden (ook voor de instructeur), transitlog, administratiekost, vlucht en taxi. Eindschoonmaak.
Komen we tijdens de zeilopleiding 's avonds terug in de thuisbasis? We verkiezen in eerste instantie om een andere haven aan te lopen. Maar als weer en bemanning dwingen en wensen terug te komen naar de vertrekhaven, dan doen we dat. Tijdens een verlengd weekend of midweek is het bijna zeker dat er andere havens worden aangelopen.
Is er beddengoed aan boord? Alleen een hoofdkussen. Je moet zelf een laken voor op de matras en een kussensloop meenemen. Indien je die niet meebrengt moet je dit aanschaffen voor de stage begint. Verder is een slaapzak aan te bevelen, hoewel gewone lakens en dekens ook kunnen. 
Hoe wordt het eten aan boord geregeld? Iemand zal moeten koffie zetten, de borden op tafel plaatsen, de maaltijd klaarmaken én afwassen. Dit is niet de taak van de schipper.
Waarom mag ik geen valies meenemen aan boord? Te groot, te hoekig, te hard. Je mag ook geen soepele zak met wieltjes meenemen, geen rugzak. Kortom geen harde uitstekende structuren. Je legt meestal je bagage op bed en tijdens het zeilen gaat dat schuiven en beschadigt dit het interieur. 
Zijn wij als cursist verzekerd? Ja zeker. Wij hebben je verzekerd tegen lichamelijke letsels als gevolg van het varen. De schipper is verzekerd wat betreft zijn verantwoordelijkheid naar jou toe.