NLFR
Yachtman - Stuurbrevet - ICC - Marifonie - SRC/GMDSS

Motorboot varen in Kroatië

motorboot varen Kroatië

Whow, echt vakantie én vaaropleiding

 • Met vrienden of familie een weekje ertussen uit.
 • En het is vakantie. Je vaart met een comfortabel motorjacht waarop je een mooie reis maakt langs de eilanden en pittoreske haventjes.
 • En je neemt deel aan een volwaardige cursus Algemeen Stuurbrevet.
 • En je doet je praktijk voor het Stuurbrevet dienstboekje.

motorboot varen Sibenik

eerste dag


 • Er zijn goedkope dagvluchten naar Zadar met Ryanair vanuit Charleroi. Per taxi naar Biograd of Sukosan.
 • Je scheept in op zaterdag, in de late namiddag.
 • Inkopen van proviand, kennismaking met het schip.
 • Met je instructeur bespreek je de mogelijke reisroute voor de komende week.
motorboot varen Skradin

dagindeling


 • We voorzien 3 uur les per dag. 's Morgens van ca 09.30 uur tot 11.30 uur theorie Stuurbrevet.
 • Tijdens de vaart naar onze avondbestemming geven we nog één uur les theorie.
 • Praktijk sturen, ankeren, aanmeren, vertrekken, tochtplanning in overvloed.
 • Tussendoor is er tijd voor een zwem- of snorkelpartij in een prachtige baai.
 • Nu en dan een toeristisch uitstapje naar een bezienswaardigheid.
 • 's Avonds slenteren in de pittoreske plaatsjes, die we bezoeken.

  De vaartocht duurt effectief 6 dagen. Zo heb je een opleiding Stuurbevet van ca 18 lesuren. Dit komt overeen met een cursus, zoals beschreven op de pagina van het Stuurbevet.

 • Vrijdag komen we terug in de vertrekhaven. Tijdens het 'laatste avondmaal' ontvang je ons vaarattest. Zaterdagochtend ontschepen en terugvlucht.
motorboot varen Primosten

Wat is er te zien?

Zadar was eeuwenlang de machtigste stad aan de oostelijke Adriatische kust. Zij werd door Romeinse legioensoldaten gesticht. Aan de resten van het Romeinse forum staat de vroeg-christelijke Kerk van de Heilige Anastasia. Slenterend in de oude stadskern ontdek je overblijfselen van de gouden tijd. Passeer tijdens de wandeling langs de waterkant langs het zee-orgel". Op het eiland Kornat bezoek je het fort Tureta, één van de belangsrijkste Byzantijnse forten in dit gebied. Vanuit dit fort werd de zeevaart op de Adriatische zee onder controle gehouden.


Het oude Sibenik is na de oorlog volledig terug opgebouwd. De vroegere industrie is verwijderd en alle aandacht gaat nu naar toerisme. Het is één van de meest pittoreske oude steden aan de Adriatische kust. Slenter doorheen de wirwar van straatjes en bezoek het imposante kasteel van St. Michiel. Boven heb je een indrukwekkend zicht op grillige kustlijn. Hier begrijp je waarom we spreken over de kust met de duizend eilanden. Bezoek ook de prachtige Kathedraal van de heilige Jacobus.

De Krka watervallen vormen een prachtig nationaal park. De Krka kronkelt door diepe canyons tot de historische stad Skradin, waar de stroom verandert in een lange en diepe zeebocht. Vanuit Sibenik vaar je tot Skradin, waar je in de kleine jachthaven afmeert.

De Kornati eilanden, genoemd naar het grootste eiland Kornat, vormen een uitgestrekt natuurpark. Het bestaat uit ca 140 onbewoonde eilanden, eilandjes en klippen.

Het is een zonovergoten labyrinth van zee en natuur in een ongerepte natuur. Je kunt voor anker gaan in één van de talloze beschutte, natuurlijke baaien of in de enige jachthaven van het park Piskera.

In het natuurpark Telascica bezoek je de prachtige baai Mir en het wonderlijke zoutwatermeer.

Tussen Zadar en Sibenik ligt een wonderbaarlijke eilanden-wereld. Pag met zijn prachtige stranden, het groene en bergachtige eiland Ugljan, het pittoreske eiland Iz, het grootste eiland Pasman. Ook Murter en de kleinere eilandjes Molat, Premuda, Ist, Zut en Olib zijn een bezoek waard!

Weer en klimaat

In het algemeen is er een gemiddelde tot sterke wind tot ongeveer juni en vanaf september. In juli en augustus is de wind wat rustiger.

Bij stabiel weer waait de Maestral. Het is een thermische lokale wind uit het noordwesten, meestal in de zomer. Het begint meestal tussen 10 en 11 uur in de morgen, bereikt zijn grootste kracht tot maximaal 5 Beaufort in de namiddag (2-3 uur). De Maestral neemt terug af tot windstil in de late namiddag.

Deze situatie kan afgewisseld worden door de Jugo, een stevige wind uit het zuidoosten. De Jugo is een warme en vochtige wind. Hij heeft ruim anderhalve dag nodig om zich te ontwikkelen. In de zomer waait hij normaal tot drie dagen. De Bora is een droge landwind uit het noordoosten. Deze wind is moeilijk te voorspellen, maar komt vaak voor bij een hoog drukgebied.

 

motorboottochten Kroatië 2019

MVKR01 06.04-13.04 €670 pp
MVKR02 18.05-25.05 €890 pp
MVKR03 07.09-14.09 €790 pp
MVKR04 12.10-19.10 €670 pp


Kroatië vaargebied: 
Kornati-gebied
vertrekhaven: 
Biograd of Sukosan (nabij Zadar)
opstaptijd: zaterdag na 16u
afstaptijd: zaterdag voor 09u

inbegrepen: verblijf aan boord, ongevallenverzekering, bedlinnen, instruceur voor cursus Stuurbrevet en praktijklessen
niet inbegrepen: vliegreis, diesel- en havengelden, maaltijden, transfer naar jachthaven

motorboot varen zeekaart
motorboot varen foto boottype

Adria 1002V

Length:  10.80 m
Berths:   7
Cabins:   
3 + salon
WC / Shower:  
2 / 1
Engine:   2x125 hp YANMAR
Fuel capacity:  300 liter
Water capacity:  250 liter
motorboot varen boot layout
motorboot varen foto interieur boot