NLFR
Yachtman - Stuurbrevet - ICC - Marifonie - SRC/GMDSS

Veelgestelde vragen yachtman

Wat is de belangrijkste reden om een yachtman brevet te behalen?

Een veilige en relaxte tocht op zee.

Als je met je eigen boot op zwerftocht vertrekt of als je tijdens je vakantie op zee een jacht gaat huren, dan wil je vooral relaxen en genieten van een unieke ervaring. Stressen is uit den boze.

Wettelijk gesproken kan je met een stuurbrevet ook overal een jacht huren. Waarom dan toch een examen yachtman afleggen?

Een cursus stuurbrevet is nog altijd hoofdzakelijk gericht naar motorbootvaren op de binnenwateren en sinds de nieuwe wetgeving ook tot 6 mijl uit de kust. Het is de opzet om de examenvragen en tests zeer eenvoudig te houden. Te eenvoudig om een zeiler van een degelijke zee-ervaring te voorzien. Het is een feit dat sinds enkele jaren meer en meer zeilers, om een zeiljacht te kunnen huren in bv Kroatië, snel snel een stuurbrevet willen halen. Het is de weg van de minste moeite.

Een opleiding yachtman gaat veel dieper in op de materie (reglementen, navigatie en veiligheid) en vereist ook meer praktische kennis. Je bent dan beter gewapend tegen moeilijke en onverwachte situaties op zee. Tijdens elke zeilreis gebeurt er wel wat. Als je het niveau yachtman hebt behaald, dan kan je die situaties aan. Met snel snel een stuurbrevet te halen, heb je niet de voldoende bekwaamheden om onvoorziene situaties op te lossen, je vindt het abnormaal dat zoiets gebeurt en je vakantie is mogelijk verpest.

Om het brevet Yachtman te behalen moet je de nodige examens afleggen. Om te slagen moet je de materie beheersen. En daar is het om te doen.

Ik wil een jacht huren op zee in het buitenland. Wordt het brevet yachtman geaccepteerd?  Ja, zeker. In alle landen.
Heeft een brevet yachtman nog zin, nu het ICC er is? Ja, meer dan ooit. Het brevet yachtman bewijst dat je je materie beheerst en dat je dus veilig zult varen. Het ICC bewijst geen enkele bekwaamheid. Met een brevet Yachtman onderscheid je je van alle watertoeristen. Het ICC is voor de buitenlandse verhuurder een gemakkelijk te herkennen brevet, meer niet.
Is de cursus yachtman een zeilcursus? Neen. De cursus yachtman behandelt reglementen, navigatie, veiligheid en zeemanschap.
Welke voorkennis heb je nodig om de cursus yachtman te kunnen volgen? Je moet kunnen lezen en schrijven. Er is geen speciale technische kennis, noch wiskunde vereist.
Is het examen yachtman moeilijk? Sommigen zeggen van niet, sommigen zeggen van wel. Het hangt af van je studie inspanningen. Elk onderdeel van de leerstof is gemakkelijk. Maar... het is veel. En de leerstof verwerken kost tijd. Een cursus volgen is een enorm voordeel.
Waar vind ik goede cursusboeken yachtman?  Bij Altaïr uiteraard :)
Is een RYA brevet te verkiezen boven yachtman? Alléén als je van de yachting je beroep wenst te maken. Het brevet yachtman is volledig gelijkwaardig. Ik durf gerust stellen dat de klassikale cursussen yachtman bij Altaïr hoger staan aangeschreven dan de Shorebased courses bij de RYA.
Wat is het verschil tussen een cursus yachtman en een cursus stuurbrevet?  De cursus yachtman behandelt de navigatie op zee, zoals bv een oversteek naar Engeland. Je leert navigatieoefeningen met de stroming dwars. Weerkunde en veiligheid komen uitvoeriger aan bod. Wat betreft de reglementen, wordt de leerstof meer uitgediept.
Welk lesmateriaal heb ik nodig? Naast de leerboeken, heb je ook een passer, plotter en oefenkaart nodig. De passer is géén schoolpasser met scherpe punten. Het is een single-handed passer, die met één hand open en dicht kan. De plotter is een Bretoense Plotter. De oefenkaart is een Admiralty Chart nr 5046. Je kunt het materiaal bij Altaïr bestellen.
Wanneer wordt het lesmateriaal geleverd? Wij tonen het lesmateriaal bij aanvang van de eerste les. Elk beslist voor zich welk materiaal nog aangeschaft moet worden. De tweede les wordt het geleverd.
Kan ik het lesmateriaal op voorhand bestellen? Ja, je kunt dit bestellen via het formulier. Het materiaal wordt per post geleverd. Er komen dan nog portkosten bij.
Ik ben al in het bezit van een plotter en/of plotter. Kan ik die in de cursus gebruiken? Ja, natuurlijk. Er bestaan verschillende modellen passers en plotters. Wij bevelen je de handigste aan. Deze kan je bij ons bestellen. Heb je al materiaal, zelfs van een ander model, dan kan je dat evengoed gebruiken.