NLFR
Yachtman - Stuurbrevet - ICC - Marifonie - SRC/GMDSS

Veelgestelde vragen Yachtman

Waarom geeft Altaïr geen digitale cursussen?

 

Let wel:

In corona-tijden geven wij wel active online-cursussen via ZOOM

Leren varen vereist actieve deelname aan het leerproces

Zelfstudie via digitale cursussen is passief. Het geeft je een vals gevoel van kennis. Op het voordek met een laptopje op je schoot is niet de manier om te studeren. Het lijkt leuk, maar werkt niet. Er is een grote zelfdiscipline vereist, die de meesten onderschatten. Klassikaal zal je trainer / lesgever je volharding stimuleren. Ook samen met anderen in een klas stimuleert je om je nieuwe hobby boeiend te maken. Om efficiënt te studeren moet je uit je isolement komen en profiteren van de wisselwerking met je medecursisten.

Aan je computer ben je verstoken van het allerbelangrijkste: praktijkervaring en relativering. Door examenvragen uit het hoofd te leren kan je nog niet varen. Je hebt dan misschien al een brevet (tenslotte heb je 48% kans), maar je kan niet varen. Met als gevolg stress en kosten door boetes of schade. Wij bij Altaïr hebben een andere visie van pleziervaart.

Online studeren is niet actueel. De examenvragen worden continu verbeterd en bijgewerkt. Er worden steeds meer denkvragen gesteld, zodat uit het hoofd leren verleden tijd is. Leren denken is het belangrijkste onderdeel van een cursus. Daar heb je een ervaren coach voor nodig die onmiddeliijk inspeelt op je vragen. Het succes van een opleiding wordt bepaald door de interactie tussen de cursist en de lesgever. Elke cursist wordt gemotiveerd om na te denken en om oefeningen te maken.

Een lesgever maakt de cursus ook boeiend door samenhang en inzicht te geven. Hoewel sommige uitweidingen geen examenstof bevatten is het juist dit, wat het leren boeiend maakt en waardoor je als cursist gestimuleerd wordt om vol te houden. Stomweg vragen uit het hoofd leren is saai.

Wat is de belangrijkste reden om een Yachtman brevet te behalen?

Een veilige en relaxte tocht op zee.

Als je met je eigen boot op zwerftocht vertrekt of als je tijdens je vakantie op zee een jacht gaat huren, dan wil je vooral relaxen en genieten van een unieke ervaring. Stressen is uit den boze.

Wettelijk gesproken kan je met een Stuurbrevet ook overal een jacht huren. Waarom dan toch een examen Yachtman afleggen?

Een cursus Stuurbrevet is nog altijd hoofdzakelijk gericht naar motorbootvaren op de binnenwateren en sinds de nieuwe wetgeving ook tot 6 mijl uit de kust. Het is de opzet om de examenvragen en tests zeer eenvoudig te houden. Te eenvoudig om een zeiler van een degelijke zee-ervaring te voorzien. Het is een feit dat sinds enkele jaren meer en meer zeilers, om een zeiljacht te kunnen huren in bv Kroatië, snel snel een Stuurbrevet willen halen. Het is de weg van de minste moeite.

Een opleiding Yachtman gaat veel dieper in op de materie (reglementen, navigatie en veiligheid) en vereist ook meer praktische kennis. Je bent dan beter gewapend tegen moeilijke en onverwachte situaties op zee. Tijdens elke zeilreis gebeurt er wel wat. Iets dat je ervaring test. Als je het niveau Yachtman hebt behaald, dan kan je die situaties aan. Het hoort bij de zeiltocht, het is "normaal". Met snel snel een Stuurbrevet te halen, heb je niet de voldoende bekwaamheden om onvoorziene situaties op te lossen, je vindt het abnormaal dat zoiets gebeurt en je vakantie is mogelijk verpest.

Om het brevet Yachtman te behalen moet je de nodige examens afleggen. Om te slagen moet je de materie beheersen. En daar is het om te doen.

Wat moet ik doen om een Yachtman brevet te behalen? Huidige wetgeving tot 31-12-19: je moet slagen in een multiple choice examen bestaande uit 55 vragen. Géén praktijk test.
In 2020: je moet slagen in een multiple choice examen bestaande uit waarschijnlijk 95 vragen. Géén praktijktest.
Vanaf 2021: bijkomend misschien 3 praktijktests
Is 16 lessen voldoende voor een cursus Yachtman? Een reeks van 16 lessen is zeker voldoende. Hierin behandelen we de volledige examenstof. Je moet wel nog thuis studeren om de leerstof onder de knie te hebben!
Ik wil een jacht huren op zee in het buitenland. Wordt het brevet Yachtman geaccepteerd?  Ja, zeker. In alle landen.
Heeft een brevet Yachtman nog zin, nu het ICC er is? Ja, meer dan ooit. Het brevet Yachtman bewijst dat je je materie beheerst en dat je dus veilig zult varen. Het ICC bewijst geen enkele bekwaamheid. Met een brevet Yachtman onderscheid je je van alle watertoeristen. Het ICC is voor de buitenlandse verhuurder een gemakkelijk te herkennen brevet, meer niet.
Is de cursus Yachtman voldoende om op zee te gaan varen? Huidige wetgeving tot 31-12-19: neen, een cursus Yachtman volgen is niet voldoende. Want er zijn geen praktijkeisen.
Het is absoluut noodzakelijk dat je ook praktijkopleiding volgt ivm het varen op motor, het schipper zijn én (indien van toepassing) zeilen.
Is de cursus Yachtman een zeilcursus? Neen. De cursus Yachtman behandelt reglementen, navigatie, veiligheid en zeemanschap.
Bestaat er een snelcursus Yachtman?  Neen. De 16 lessen zijn dan wel uitgebreid, maar wel compact en bevatten veel leerstof. Korter kan echt niet.
Welke voorkennis heb je nodig om de cursus Yachtman te kunnen volgen? Je moet kunnen lezen en schrijven. Er is geen speciale technische kennis, noch wiskunde vereist.
Is Yachtman equivalent met het Nederlandse TKN?  Neen, helemaal niet. Yachtman is veel uitgebreider, bevat meer onderwerpen en vakken, gaat dieper op de onderwerpen in. En als in de toekomst volgens de nieuwe wetgeving ook praktijk vereist wordt, dan valt het TKN examen helemaal in het niet.
Moet ik praktijk kunnen voorleggen om het Yachtman brevet te krijgen? Momenteel niet. Waarschijnlijk zullen er vanaf 2021 drie praktijktests voor het brevet Yachtman komen: 1. Je moet bewijzen dat je op motor kunt varen. 2. Je moet bewijzen dat je een jacht als schipper kunt leiden. 3. Indien van belang, moet je aantonen dat je kunt zeilen.
Is het examen Yachtman moeilijk? Sommigen zeggen van niet, sommigen zeggen van wel. Het hangt af van je studie inspanningen. Elk onderdeel van de leerstof is gemakkelijk. Maar... het is veel. En de leerstof verwerken kost tijd. Een cursus volgen is een enorm voordeel.
Waar vind ik goede cursusboeken Yachtman?  Bij Altaïr uiteraard :)
Gaat Stuurbrevet het Yachtmanbrevet vervangen?  Neen. Het Yachtman brevet heeft behoorlijk meerwaarde. Meer en meer verhuurbedrijven beoordelen de huurder niet alleen op het bezit van een brevet, maar ook op ervaring en kennis. En met Yachtman héb je dat.
Is een RYA brevet te verkiezen boven Yachtman? Alléén als je van de yachting je beroep wenst te maken. Of als je kikt op de etikette. Het brevet Yachtman "nieuwe" stijl volgens de nieuwe wetgeving is volledig gelijkwaardig. Ik durf gerust stellen dat de klassikale cursussen Yachtman bij Altaïr hoger staan aangeschreven dan de Shorebased courses bij de RYA.
Wat is het verschil tussen een cursus Yachtman en een cursus Stuurbrevet?  De cursus Yachtman behandelt de navigatie op zee, zoals bv een oversteek naar Engeland. Je leert navigatieoefeningen met de stroming dwars. Weerkunde en veiligheid komen uitvoeriger aan bod. Wat betreft de reglementen, wordt de leerstof meer uitgediept.
Ik heb reeds het Stuurbrevet. Wat moet ik nog doen om Yachtman te behalen?  Huidige wetgeving: het volledige examen van 55 multiple choice vragen. Geen praktijktest.
In 2020: je moet slagen in een multiple choice examen bestaande uit waarschijnlijk 35 extra vragen. Géén praktijktest.
Vanaf 2021: bijkomend misschien 3 praktijktests
Is het Yachtman brevet alleen voor zeilers? Neen, het Yachtman brevet is ook bedoeld voor motorbootvaarders. In de huidige wetgeving is er één Yachtmanbrevet. Waarschijnlijk zal er in de nieuwe wet een verdubbeling komen. Yachtman zeilen én Yachtman motorbootvaren. Het verschil is... de praktijktest zeilen.
Ik heb weinig tijd en wil zelfstudie doen. Wat raad je me aan? Maak tijd, want zelfstudie is geen goed idee. Volg een cursus.
Wat is het verschil tussen het brevet Yachtman en de cursus Yachtman?  Huidige wetgeving: de cursus Yachtman bereid je voor op het multiple choice examen. Omdat dit voldoende is om het brevet te bekomen is er dus geen verschil qua inhoud en betekenis tussen het brevet Yachtman en de cursus Yachtman. In de toekomst gaan er waarschijnlijk 3 praktijktesten bijkomen alvorens je een brevet Yachtman zult kunnen bekomen.
Welk lesmateriaal heb ik nodig? Naast de leerboeken, heb je ook een passer, plotter en oefenkaart nodig. De passer is géén schoolpasser met scherpe punten. Het is een single-handed passer, die met één hand open en dicht kan. De plotter is een Bretoense Plotter. De oefenkaart is een Admiralty Chart nr 5046. Je kunt het materiaal bij Altaïr bestellen.
Wanneer wordt het lesmateriaal geleverd? Wij tonen het lesmateriaal bij aanvang van de eerste les. Elk beslist voor zich welk materiaal nog aangeschaft moet worden. De tweede les wordt het geleverd.
Kan ik het lesmateriaal op voorhand bestellen? Ja, je kunt dit bestellen via het formulier. Het materiaal wordt per post geleverd. Er komen dan nog portkosten bij.
Ik ben al in het bezit van een plotter en/of plotter. Kan ik die in de cursus gebruiken? Ja, natuurlijk. Er bestaan verschillende modellen passers en plotters. Wij bevelen je de handigste aan. Deze kan je bij ons bestellen. Heb je al materiaal, zelfs van een ander model, dan kan je dat evengoed gebruiken.