NLFR
Yachtman - Stuurbrevet - ICC - Marifonie - SRC/GMDSS

Veelgestelde vragen Wetgeving en examens

Welke vaarbrevetten zijn verplicht? Huidige wet: voor boten die sneller kunnen varen dan 20km/uur of langer zijn dan 15m: het Beperkt Stuurbrevet op de binnenwateren en het algemeen stuurbrevet op de binnenwateren én de Beneden-Zeeschelde.
In de nieuwe wetgeving zal de verplichting van het algemeen stuurbrevet uitgebreid worden in een strook van 6 mijl uit een kust.
Waarom zou ik een examen afleggen en een brevet halen als dat niet verplicht is? Wij willen een aangename en ontspannen tijd doorbrengen op het water.
Om een brevet te behalen, moet je slagen in een examen en tests afleggen. Om te slagen moet je je materie en leerstof kennen en beheersen. En wanneer je de materie beheerst ga je relaxed varen.
Wat houdt het yachtman brevet eigenlijk in?  In het kader van bovenstaande vraag: yachtman getuigt van de bekwaamheid om te varen langs de kust en tot 200 mijl uit de kust. Praktijk ervaring zal een belangrijk onderdeel worden.
Wat is een ICC? Het ICC is een herkenbaar certificaat waardoor het gemakkelijker wordt om in het buitenland op zee met een huurboot te varen. 
Moet ik het RYA brevet Dayskipper hebben om een boot te kunnen huren in het buitenland?  Hoegenaamd niet!
Het algemeen stuurbrevet is voldoende. Ga je op zee zeilen, dan is het brevet yachtman aan te bevelen.