NLFR
Yachtman - Stuurbrevet - ICC - Marifonie - SRC/GMDSS

Veelgestelde vragen Wetgeving en examens

Welke vaarbrevetten zijn verplicht? Huidige wet: voor boten die sneller kunnen varen dan 20km/uur of langer zijn dan 15m: het Beperkt Stuurbrevet op de binnenwateren en het Algemeen Stuurbrevet op de binnenwateren én de Beneden-Zeeschelde.
In de nieuwe wetgeving zal de verplichting van het Algemeen Stuurbrevet uitgebreid worden in een strook van 6 mijl uit een kust.
Waarom zou ik een examen afleggen en een brevet halen als dat toch niet verplicht is? Wij willen een aangename en ontspannen tijd doorbrengen op het water.
Om een brevet te behalen, moet je een slagen in een examen en tests afleggen. Om te slagen moet je je materie en leerstof kennen en beheersen. En wanneer je de materie beheerst ga je relaxed varen.
Wat houdt het Yachtman brevet eigenlijk in?  In het kader van bovenstaande vraag: Yachtman getuigt van de bevoegdheid om te varen langs de kust en verder op zee.
Wanneer de nieuwe wet van toepassing zal zijn, zal het getuigen van de bekwaamheid om te varen op zee tot 200 mijl uit de kust. Praktijk ervaring zal een belangrijk onderdeel worden.
Wat is een ICC? Het ICC is een herkenbaar certificaat waardoor het gemakkelijker wordt om in het buitenland op zee met een huurboot te varen. 
Ik ben mijn Stuurbrevet verloren. Waar kan ik een duplicaat aanvragen?  Je zendt je verzoek aan ons (Altaïr). Wij bezorgen je een formulier dat je invult en opstuurt naar de Federale Overheidsdienst van Mobiliteit en Vervoer. Zij sturen je dan een nieuw stuurbrevet op.
Moet ik het RYA brevet Dayskipper hebben om een boot te kunnen huren in het buitenland?  Hoegenaamd niet!
Het Algemeen Stuurbrevet is voldoende. Ga je op zee zeilen, dan is het brevet Yachtman aan te bevelen. 
Wanneer gaat de nieuwe wet op de pleziervaart van kracht?  De nieuwe wet is er eigenlijk al van juli 2018. Alleen de uitvoeringsbesluiten zijn nog niet verschenen. Die verwachten wij nog deze zomer. Details volgen zodra ze van kracht zijn. 
Wat gaat er veranderen?  De brevetten zullen opeenvolgend zijn.
Meer praktijk vereisten.
Beter afgestemd op de reraliteit.
Zullen er overgangsmaatregelen zijn?  De uitvoering wordt van kracht ten vroegste vanaf 2020.
Wie reeds een brevet heeft, behoudt dat ook in de nieuwe situatie.
Gaan de examens moeilijker worden?  De multiple choice examen gaan niet moeilijker worden dan nu. 
Hoe moet ik inschrijven voor het examen Stuurbrevet?  Je schrijft in bij het Nautisch Instituut voor de Pleziervaart via deze link.
Hoe moet ik inschrijven voor het examen Yachtman? Je schrijft in bij de Fedrale Overheidsdienst Mobiliteit. Informatie vind je hier