NLFR
Yachtman - Stuurbrevet - ICC - Marifonie - SRC/GMDSS

Veelgestelde vragen VHF / SRC

Ik heb nog geen marifoonbrevet. Welk moet ik kiezen? Als je op de binnenwateren vaart raden wij je het "gewone" VHF-brevet aan. Hiermee bedoelen wij het Beperkt Certificaat voor Radiotelefonist.
Vaar je op zee? In dat geval kan je beter investeren in het SRC-brevet. Meer en meer VHF-toestellen zijn uitgerust met een digitale oproep mogelijkheid (DSC). 
Is een marifoonbrevet verplicht? Een marifoonbrevet is alleen verplicht als je ook een marifoon aan boord hebt.
Ik ben in het bezit van het Beperkt Certificaat. Krijg ik voor het examen SRC vrijstelling van bepaalde vakken? Neen. Je moet alle examenstof opnieuw leren en er examen over afleggen. Daarom is het niet verstandig eerst VHF examen te doen en later SRC. Je doet veel beter ineens SRC. 
Ik ga in het buitenland varen. Heb ik daar een marifoonbrevet nodig? Ja. De brevetten voor VHF en SRC zijn in het buitenland geldig. 
Ik huur al jaren een boot in het buitenland en men heeft mij nog nooit om een marifoonbrevet gevraagd. Dan heb je geluk gehad. Het is niet omdat men niet controleert dat er geen brevet vereist is! Controle wordt in vele landen behoorlijk strenger (vooral Kroatië). 
Wat is het verschil tussen VHF en VHF/DSC? Vooraleer je een gesprek kunt voeren, moet je de gesprekspartner oproepen. Met een gewone marifoon gebeurt de oproep met spraak. Met een VHF-DSC gebeurt dit digitaal. 
Is het examen moeilijk? Neen, alles wordt duidelijk in de les behandeld en de vragen zijn "goed te doen". 
Moet ik om op zee te varen een marifoon hebben? Het is nog niet wettelijk verplicht. Maar je bent wel niet meer van deze tijd als je geen marifoon hebt. Je veiligheid is belangrijk! In de nieuwe wetgeving gaat dit waarschijnlijk veranderen.
Moet ik om op de binnenwateren te varen een marifoon hebben? Ja, voor boten van meer dan 7 meter. 
Moet ik een cursus volgen om het examen VHF te mogen meedoen? Neen, dat is niet verplicht. Maar we raden het wel aan. In de cursus worden tal van praktische tips meegegeven. 
Waarom moet ik een cursus volgen vooraleer ik een examen SRC mag afleggen? De wet zegt het zo. Maar BIPT vindt het (terecht) belangrijk dat de kandidaat ook praktijkervaring opdoet en een praktijktest ondergaat. Omdat dit tijdrovend is, wordt dit uitgevoerd door Altaïr.
Ik heb weinig tijd en wil zelfstudie doen. Wat raad je me aan? Voor de cursus SRC is dit zinloos, omdat je om een examen te doen een attest moet voorleggen van een erkende school.