NLFR
Yachtman - Stuurbrevet - ICC - Marifonie - SRC/GMDSS

Veelgestelde vragen VHF / SRC

Ik heb nog geen marifoonbrevet. Welk moet ik kiezen? Als je op de binnenwateren vaart raden wij je het VHF-brevet aan. Hiermee bedoelen wij het Beperkt Certificaat voor Radiotelefonist.
Vaar je op zee? In dat geval kan je beter investeren in het SRC-brevet. VHF-toestellen zijn uitgerust met een digitale oproep mogelijkheid (DSC). 
Ik ben in het bezit van het Beperkt Certificaat. Krijg ik voor het examen SRC vrijstelling van bepaalde vakken? Neen. Je moet alle examenstof opnieuw leren en er examen over afleggen. Daarom is het niet verstandig eerst VHF examen te doen en later SRC. Je doet veel beter ineens SRC. 
Ik ga in het buitenland varen. Heb ik daar een marifoonbrevet nodig? Ja. De brevetten voor VHF en SRC zijn in het buitenland geldig. 
Moet ik een cursus volgen om het examen VHF te mogen meedoen? Neen, dat is niet verplicht. Maar we raden het wel aan. In de cursus worden tal van praktische tips meegegeven. 
Waarom moet ik een cursus volgen vooraleer ik een examen SRC mag afleggen? BIPT vindt het (terecht) belangrijk dat de kandidaat ook praktijkervaring opdoet en een praktijktest ondergaat. Omdat dit tijdrovend is, wordt dit uitgevoerd door Altaïr.
Ik heb weinig tijd en wil zelfstudie doen. Wat raad je me aan? Voor de cursus SRC is dit zinloos, omdat je om een examen te doen een attest moet voorleggen van een erkende school.