NLFR
Yachtman - Stuurbrevet - ICC - Marifonie - SRC/GMDSS

Vragen Stuurbrevet - wanneer heb ik een vaarbewijs nodig?

Wat moet ik doen om een Beperkt Stuurbrevet te behalen? Je moet slagen in een multiple choice examen bestaande uit 30 vragen en bijkomend 1-2 praktijktests.
Wat moet ik doen om een Algemeen Stuurbrevet te behalen? Je moet slagen in een multiple choice examen bestaande uit 30 vragen en bijkomend 1-2 praktijktests.
Gaat Stuurbrevet het Yachtmanbrevet vervangen? Neen. Het Yachtman brevet heeft behoorlijk meerwaarde. Meer en meer verhuurbedrijven van jachten op zee beoordelen de huurder niet alleen op het bezit van een brevet, maar ook op ervaring en kennis. En met Yachtman héb je dat. 
Is 10 weken voldoende voor een cursus Stuurbrevet? Een reeks van 10 lessen (uitgebreide cursus) is zeker voldoende. Hierin behandelen we de volledige examenstof. Je moet wel nog thuis studeren om de leerstof onder de knie te hebben! Let op: minder lessen wordt riskant, dan lever je kennis in.
Geeft de snelcursus (2 volledige dagen) evenveel garantie om te slagen? Eerlijk: neen. Je leert op 2 dagen uiteraard minder dan op 10 avonden. Tijdens de snelcursus worden wel de examenvragen behandeld. Alleen heb je minder tijd om die te verwerken dan tijdens een uitgebreide avondcursus. Je moet meer inspanning doen op een kortere periode. Een stoomcursus van 1 dag is zelfbedrog.
Wat is het verschil tussen een uitgebreide en een snelcursus Stuurbrevet? Tijdens een uitgebreide cursus is er meer tijd om achtergrond-informatie te geven. Je hebt tweemaal zoveel lesuren als in een snelcursus (voor dezelfde prijs). Je hebt meer tijd om thuis ook nog tijd in de studie te steken en de kans om de volgende les vragen te stellen aan de lesgever.
Is het Stuurbrevet alleen voor motorboten? Oorspronkelijk was dat wel de bedoeling. Het Stuurbrevet is in het leven geroepen om te varen op de binnenwateren in België. En zeilen op de binnenwateren in België? In het kader van de nieuwe wet op de pleziervaart, zal het Algemeen Stuurbrevet ook van toepassing zijn voor het varen op zee tot 6 mijl uit een kust. En daar kan wel gezeild worden. Dus in de toekomst zal het Stuurbrevet ook waarde hebben voor het zeilen dicht bij de kust. Waarschijnlijk zal er in de nieuwe wet een verdubbeling komen. Stuurbrevet zeilen én Stuurbrevet motorbootvaren. Het verschil is... de praktijktest zeilen.
Ik heb mijn theoretisch examen afgelegd. Wanneer ontvang ik mijn stuurbrevet? Ben je geslaagd en is je dossier in orde (dienstboekje opgestuurd) dan kan het nog tot 6 weken duren om je brevet aan te maken en naar je op te sturen. In het beste geval duurt het tot 8 weken vooraleer je het brevet ontvangt. Maar ... als je het dientsboekje bezorgt in de "komkommertijd" (in de zomer bijvoorbeeld of lang na de examens) dan kan het soms langer duren.
Ik ga met een jetski varen. Heb ik een stuurbrevet nodig? Ja, zeker. Er is geen speciaal "jetski-brevet".
Heb ik op zee een stuurbrevet verplicht nodig? Ja, voor wie met een boot vaart, die sneller kan dan 20km/uur of langer is dan 15m.
Ik wil een jacht huren op zee in het buitenland. Is het Stuurbrevet voldoende? Ja en neen. Dit is een dubieus antwoord.
Wettelijk gesproken: ja. Het Algemeen Stuurbrevet is officieel erkend in alle landen waar je een boot voor het varen op zee kunt huren. Veel zeilers maken hier gretig misbruik van, omdat een Stuurbrevet nu eenmaal eenvoudiger te behalen is dan een Yachtman brevet.
Verstandelijk gesproken: neen, want in de huidige wetgeving is er geen degelijke praktijkkennis vereist. In de nieuwe wetgeving kan dat mogelijks wijzigen.
Praktisch gesproken: neen. Meer en meer verhuurders vragen naast een relevant brevet ook een maritiem cv voor te leggen. Met alleen een brevet, maar onvoldoende praktijkervaring krijg je in veel gevallen de boot niet meer mee.
Is het Belgisch Stuurbrevet internationaal erkend? Ja, zeker toch in Europa. De meeste landen zullen het Belgisch stuurbrevet erkennen maar je kunt voor het plannen van uw reis in het buitenland even informeren. Probleem is dat de Belgische brevetten enkel in het Nederlands en Frans beschikbaar zijn. Je kan met een Stuurbrevet een ICC aanvragen, dat de meeste verhuurbedrijven gemakkelijker herkennen.
Welke voorkennis heb je nodig om de cursus Stuurbrevet te kunnen volgen? Je moet kunnen lezen en schrijven. Er is geen speciale technische kennis, noch wiskunde vereist.
Welke opleiding heb ik nodig om veilig met een motorboot te kunnen varen op de binnenwateren? - Je volgt een cursus Stuurbrevet én je legt het examen af.
- Je volgt een praktijkweekend of -dag motorbootvaren.
- Je volgt een cursus marifonie-VHF én je legt examen af.
Moet ik een vaarbewijs hebben om op de binnenwateren te varen? Ja, het Stuurbrevet is verplicht voor al wie vaart met een boot die sneller kan dan 20km/uur of langer is dan 15 meter. 
Wat is het voordeel van een avondcursus stuurbrevet? Tijdens de avondcursus is er ook tijd om dieper op de leerstof in te gaan. Je leert niet alleen de examenvragen, maar ook praktische kennis die je kan toepassen. Je hebt ook tijd om thuis te studeren en om de volgende lessen vragen te stellen aan je lesgever. Vermits de examens moeilijker worden is deze formule aan te bevelen. 
Wat is het voordeel van een snelcursus stuurbrevet? De snelcursus behandelt uitsluitend de examenvragen en gaat minder in op de achtergrond. Het voordeel is dat de cursus minder tijd vraagt. 
Moet ik praktijk voorleggen om het Stuurbrevet te krijgen? In de huidige wetgeving: Ja, je moet een dienstboekje binnenbrengen waarin je praktijkervaring staat genoteerd. Je moet meer dan 6 uur hebben gevaren met een school of meer dan 12 uur met iemand anders, die een stuurbrevet heeft.
Waarschijnlijk zullen er vanaf 2021 twee praktijktests voor het Stuurbrevet komen: 1. Je moet bewijzen dat je op motor kunt varen. 2. Indien van belang, moet je aantonen dat je kunt zeilen.
Is het examen moeilijk? Sommigen zeggen van niet, sommigen zeggen van wel. Het hangt af van je studie inspanningen. Elk onderdeel van de leerstof is gemakkelijk. Maar... het is veel. En de leerstof verwerken kost tijd. De leerstof is sterk uitgebreid, er worden vragen gesteld die nooit eerder werden gesteld en er worden denkvragen gesteld. Uit het hoofd leren loont niet meer. Een cursus volgen is een enorm voordeel. 
Ik heb weinig tijd en wil zelfstudie doen. Wat raad je me aan? Maak tijd, want zelfstudie is geen goed idee. Volg een cursus.
Wat is het verschil tussen het brevet Stuurbrevet en de cursus Stuurbrevet? Huidige wetgeving: de cursus Stuurbrevet bereid je voor op het multiple choice examen. Om het brevet te bekomen moet je praktijk voorleggen.
Heeft een Stuurbrevet nog zin, nu het ICC er is? Natuurlijk, je krijgt geen ICC zonder het Stuurbrevet. 
Is de cursus Stuurbrevet voldoende om op zee te gaan varen? Met de kennis van de cursus Algemeen Stuurbrevet ken je voldoende om dicht bij (in het zicht van) de kust te varen. Bijvoorbeeld Nieuwpoort-Oostende.
Is Stuurbrevet equivalent met het Nederlandse Vaarbewijs? Ja. 
Waar vind ik goede cursusboeken Stuurbrevet? Bij Altaïr uiteraard :) 
Welk lesmateriaal heb ik nodig? Voor het examen is er buiten de leerboeken niets meer nodig.
Praktisch: wie met een jacht gaat zeilen of met een grotere motorboot op ruimer water gaat varen raden we aan een passer en een plotter aan te schaffen.
Wanneer wordt het lesmateriaal geleverd? Uitgebreide cursus: Wij tonen het lesmateriaal bij aanvang van de eerste les. Elk beslist voor zich welk materiaal nog aangeschaft moet worden. De tweede les wordt het geleverd.
Snelcursus: het materiaal is bij aanvang aanwezig.
Kan ik het lesmateriaal op voorhand bestellen? Ja, je kunt dit bestellen via het formulier. Het materiaal wordt per post geleverd. Er komen dan nog portkosten bij.