NLFR
Yachtman - Stuurbrevet - ICC - Marifonie - SRC/GMDSS

Veelgestelde vragen Praktijk op motor varen

Ik heb geen enkele ervaring met een motorboot. Hoe begin ik eraan? Je kan kiezen uit twee mogelijkheden.
Je neemt deel aan een dagopleiding, wat voldoet aan de wettelijke verplichting: namelijk minimaal 6 uren gevaren hebben op een boot waarvoor het Stuurbrevet dient.
Je neemt deel aan een weekendopleiding, tijdens dewelke je systematisch alle onderdelen van het op motor varen aanleert en uitvoert.
Welke opleiding heb ik nodig om veilig met een motorboot te kunnen varen op de zee? Dit hangt sterk af van met welk type boot je gaat varen en hoever van de kust.
Ga je verder tochten en oversteken naar Engeland maken, dan is dit Yachtman. Blijf je dicht bij de kust, dan is dit het Algemeen Stuurbrevet.
Is een dagopleiding motorvaren voldoende? Wat is het verschil tussen een dagopleiding Stuurbrevet en een weekend havenmanoeuvres? Ja, om aan de wettelijke verplichting te voldoen (huidige wetgeving). Neen, als je de manoeuvres écht onder de knie wilt hebben.
Ik wil als zeiler een Stuurbrevet halen. Met welk soort boot kan ik de praktijk motorvaren doen? Verstandelijk gesproken is dat met het vaartuig, waarmee je later gaat varen.