NLFR
Yachtman - Stuurbrevet - ICC - Marifonie - SRC/GMDSS

Veelgestelde vragen Allerlei

Moet ik als Belg een vaarbewijs hebben om met een boot op zee te mogen varen? Ja en neen.
Neen als je met je eigen jacht hier op de Noordzee voor de kust vaart, of een oversteek doet naar Engeland, Frankrijk enz.
Ja als je een boot gaat huren in de meeste landen van bv de Middellandse zee.
Geeft elke cursus een voldoende voorbereiding op de examens? Zeker en vast. Maar de verantwoordelijkheid om de leerstof te memoriseren ligt bij de cursist.
Ik heb al een stuurbrevet maar geen ervaring. Tja, dat is een gevolg van de huidige wetgeving, waarbij praktijk niet zo nauw steekt. Wij raden aan zo snel mogelijk een cursus havenmanoeuvres te volgen.
Welke opleiding heb ik nodig om veilig met een zeiljacht te kunnen varen op zee? Je hebt nodig: een cursus Yachtman, praktijk zeilen tot het niveau Day Skipper en praktijk havenmanoeuvrers. Verder nog een SRC brevet en eventueel kennis over radar.
Moet ik één of ander vaarbrevet hebben om in het buitenland op zee te varen? Ja, het brevet dat in het land van herkomst officiëel erkend is. Dus voor Belgen is dit het Algemeen Stuurbrevet en Yachtman.
Waar vind ik een lijst met officieel erkende vaarscholen? Die lijst bestaat niet omdat er geen officiëel erkende vaarscholen bestaan. Wie beweert dat hij een officiëel erkende vaarschool is, zit je te belazeren.
Ik heb een les gemist. Hoe kan ik die inhalen? U kunt elke les volgen waar je wenst. Nummer 3 in Hasselt bijvoorbeeld is dezelfde les als nummer 3 in Oostkamp. Je mag dus pendelen en de gemiste les op een andere locatie inhalen. Of ook tijdens een volgende lessencyclus.