NLFR
Zeezeilschool voor alle niveaus

Veelgestelde vragen Ervaringstochten Noordzee

Kan ik tijdens een ervaringstocht ook leren zeilen? Absoluut ja. Tijdens de etappes wordt hetzelfde leerprogramma behandeld als bij een standaardopleiding.
Wat is het verschil tussen een standaardopleiding en een ervaringstocht? Tijdens een standaardopleiding wordt er meer gedrild. Oefenen is de boodschap. Tijdens een ervaringtocht leer je in een meer ontspannen sfeer. En je bezoekt andere havens en andere zeilgebieden. Je bent "op reis".
Moet ik al ervaring hebben om mee te kunnen zeilen naar Engeland? Neen. Iedereen kan mee vanaf het niveau Aspirant Crew. Twijfel je nog of zeilen iets voor je betekent, probeer dan eerst een initiatie weekend.
Gaan we ook 's nachts varen? Tijdens een weekendopleiding waarschijnlijk niet. Zaterdag én zondag én 's nachts varen... hoe kom je dan maandagochtend op je werk? Tijdens een midweek of verlengd weekend mischien ja. Dit hangt af van de bemanning en de weersomstandigheden. Steek je over naar Engeland, dan is de kans groot dat je ook tijdens donker zult zeilen, door bijvoorbeeld aan te komen om 12 uur 's nachts. Het betekent niet noodzakelijk dat je de ganse nacht doorvaart.
Is er tijdens een ervaringstocht ook tijd om aan land te gaan? Zeker. Een wandelingetje in de haven, uit eten in een restaurant, pub bezoekje. En als de planning het toelaat is er tijd voor een toeristisch of cultureel uitstapje. Het kasteel van Dover, het pittoreske Yarmouth op Wight, Honfleur, Dartmouth, om er maar een paar te noemen.
Wat is de mooiste ervaringstocht: Londen of Wight? Ze zijn allebei verschillend. Het zijn twee bestemmingen die tot de verbeelding spreken. De Solent (Wight) is een prachtige bestemming met gezellige havens. De Thames is een uitdaging om te bevaren. En Londen spreekt voor zich.
Waarom zou ik voor een oneway tocht kiezen? De tochten naar de Scilly's en Saint Malo maken het mogelijk een relatief verre bestemming te halen in een korte periode. 
Hoe geraak ik in Saint-Malo of Falmouth? Saint-Malo: met de TGV tot in Parijs; overstappen naar een andere TGV tot Rennes. Verder per gewone trein.
Falmouth: met de Eurostar naar Londen. Verder per gewone trein tot Falmouth. Reken voor beide bestemming een kleine dag voor de reistijd.
Kan ik aan een Fun Regatta deelnemen zonder zeilervaring? Ja zeker. Een Fun Regatta is bedoeld om iedereen te tonen dat je aan een regatta kan deelnemen zonder ervaring. De regatta zelf zorgt voor de nodige spanning. De coctailparties en feestjes 's avonds zorgen voor de ontspanning. 
Leer ik iets tijdens een Fun Regatta? Ja, maar het is geen systematische opleiding. Je schipper toont en legt uit wat te doen. Jijzelf staat aan het roer en voert de manoeuvres uit. Maar je volgt wel een wedstrijdparcours.