NLFR
Zeezeilschool voor alle niveaus

Veelgestelde vragen Brevetten

Heb je als Belg een brevet nodig om op zee te mogen zeilen? Ja en neen. Bizar, er is geen duidelijk antwoord, omdat de vraag verkeerd gesteld is. Het feit dat je een brevet verplicht nodig hebt hangt niet af van het Belg zijn, maar van waar je gaat zeilen. Ga je voor de Belgische kust zeilen dan is een brevet voor zeilers niet verplicht. En dit zal in de nieuwe wet waarschijnlijk ook zo zijn. Huur je een zeiljacht in Kroatië, ja dan heb je als Belg een brevet verplicht nodig. Want de Kroatische Overheid eist dit. In meer en meer landen heb je een brevet verplicht nodig als je een boot huurt. Zeil je met een eigen jacht in den vreemde, dan moet je het brevet hebben wat in België officiëel erkend is, nl Yachtman.
Ik heb elders een zeilbrevet gehaald. Op welk niveau kan ik bij Altaïr Zeezeilschool beginnen? Dat hangt af van hoe goed die persoon uitleg gegeven heeft, of van hoe goed je opgelet hebt. In ieder geval geef je bij inschrijving aan, welk niveau je denkt te bezitten. Onderschat je jezelf, dan zal de instructeur dat bijsturen en ga je sneller vooruit dan verwacht. Overschat je jezelf, dan worden de tekorten ingehaald en duurt de opleiding langer dan verwacht. 
Kan ik een internationaal erkend Belgisch zeilbrevet bekomen? Er bestaan momenteel geen officiële Belgische zeezeilbrevetten. In de nieuwe wetgeving is dit voorzien, alleen de uitvoerings-modaliteiten moeten nog vastgelegd worden.
Kan ik een brevet bekomen bij Altaïr Zeezeilschool? Ja, dit zijn de brevetten Aspirant Crew, Competent Crew, Day Skipper en Coastal Skipper. Dit zijn geen officiële brevetten, maar inhoudelijk verantwoorde brevetten, die getuigen van de bekwaamheid om met een jacht te varen. Om die brevetten te bekomen moet je als onderdeel het Stuurbrevet en het Yachtmanbrevet bezitten. Onze brevetten overstijgen dus naar inhoud de officiële Belgische brevetten.
Zijn de brevetten Aspirant Crew, Competent Crew en Day Skipper officiëel erkende brevetten? Neen, het zijn inhoudelijk verantwoorde brevetten. 
Ik wil een zeiljacht huren in Kroatië. Welk brevet moet ik bezitten? Het Algemeen Stuurbrevet wordt aanvaard in Kroatië. Dit staat op een officiële lijst, uitgegeven door de Kroatische overheid. Ook Yachtman staat op die lijst. Pittig detail: het ICC staat er niet op ! Hoewel een Algemeen Stuurbrevet (volgens de nog huidige wetgeving) nooit bedoeld was voor zeilers en evenmin bewijst dat je kan zeilen, wordt het toch officiëel aanvaard om een zeiljacht te huren.
Ik wil een zeiljacht huren in Griekenland. Welk zeilbrevet moet ik bezitten? Hoewel voor Griekenland dezelfde opmerking geldt als voor Kroatië, wordt er in Griekenland nogal wat door de vingers gezien. Wil je veilig spelen: haal een brevet. Wil je ook nog een relax vakantie: haal Yachtman. 
Ik wil een zeiljacht huren aan de Belgische kust. Welk zeilbrevet moet ik bezitten? Geen. Eigenlijk bestaat er momenteel geen enkel officiëel Belgisch brevet dat ook garandeert dat de houder ervan bekwaam is om te varen. Hopelijk gaat bij de uitvoering van de nieuwe wet dit veranderen. Als je een boot wenst te huren, zal de verhuurder een soort maritiem cv vragen, waarin je overuigend moet kunnen aantonen dat je kunt varen.
Zijn de brevetten Aspirant Crew, Competent Crew en Day Skipper door de RYA erkend? Neen, Altaïr is geen RYA zeilschool. 
Hebben de RYA brevetten een wezenlijke meerwaarde? Alleen als je internationaal je beroep wenst te maken van het varen als schipper. Anders is er geen meerwaarde. Tenzij je wilt pochen met het feit dat je voor eenzelfde opleiding tot 100% meer betaald hebt ;)