NLFR
Yachtman - Stuurbrevet - ICC - Marifonie - SRC/GMDSS

In de kijker

apen

Wat is de belangrijkste reden om een Yachtman brevet te behalen?

Een veilige en relaxte tocht op zee.

Als je met je eigen boot op zwerftocht vertrekt of als je tijdens je vakantie op zee een jacht gaat huren, dan wil je vooral relaxen en genieten van een unieke ervaring. Stressen is uit den boze.

Wettelijk gesproken kan je met een Stuurbrevet ook overal een jacht huren. Waarom dan toch een examen Yachtman afleggen?

Een cursus Stuurbrevet is nog altijd hoofdzakelijk gericht naar motorbootvaren op de binnenwateren en sinds de nieuwe wetgeving ook tot 6 mijl uit de kust. Het is de opzet om de examenvragen en tests zeer eenvoudig te houden. Te eenvoudig om een zeiler van een degelijke zee-ervaring te voorzien. Het is een feit dat sinds enkele jaren meer en meer zeilers, om een zeiljacht te kunnen huren in bv Kroatië, snel snel een Stuurbrevet willen halen. Het is de weg van de minste moeite.

Een opleiding Yachtman gaat veel dieper in op de materie (reglementen, navigatie en veiligheid) en vereist ook meer praktische kennis. Je bent dan beter gewapend tegen moeilijke en onverwachte situaties op zee. Tijdens elke zeilreis gebeurt er wel wat. Iets dat je ervaring test. Als je het niveau Yachtman hebt behaald, dan kan je die situaties aan. Het hoort bij de zeiltocht, het is "normaal". Met snel snel een Stuurbrevet te halen, heb je niet de voldoende bekwaamheden om onvoorziene situaties op te lossen, je vindt het abnormaal dat zoiets gebeurt en je vakantie is mogelijk verpest.

Om het brevet Yachtman te behalen moet je de nodige examens afleggen. Om te slagen moet je de materie beheersen. En daar is het om te doen.