NLFR
Zeezeilschool voor alle niveaus

Zeilen in Kroatië

Zonnige zeiltraining in Kroatië

  • Er wordt een zeiljacht ingezet waarop je een mooie zeilreis maakt langs de eilanden en pittoreske haventjes en ook daadwerkelijk deelneemt aan intensieve opleiding.
  • Dit programma komt in aanmerking voor het behalen van de niveau's aspirant crew, competent crew en day skipper.

Wat is er te zien?

Tussen Zadar en Sibenik ligt een wonderbaarlijke eilanden-wereld. Pag met zijn prachtige stranden, het groene en bergachtige eiland Ugljan, het pittoreske eiland Iz, het grootste eiland Pasman. Ook Murter en de kleinere eilandjes Molat, Premuda, Ist, Zut en Olib zijn een bezoek waard!

Zadar was eeuwenlang de machtigste stad aan de oostelijke Adriatische kust. Op het eiland Kornat bezoek je het fort Tureta, één van de belangsrijkste Byzantijnse forten in dit gebied. Vanuit dit fort werd de zeevaart op de Adriatische zee onder controle gehouden.

Het oude Sibenik is na de oorlog volledig terug opgebouwd. De vroegere industrie is verwijderd en alle aandacht gaat nu naar toerisme. Het is één van de meest pittoreske oude steden aan de Adriatische kust. Slenter doorheen de wirwar van straatjes en bezoek het imposante kasteel van St. Michiel. Boven heb je een indrukwekkend zicht op grillige kustlijn. Hier begrijp je waarom we spreken over de kust met de duizend eilanden. Bezoek ook de prachtige Kathedraal van de heilige Jacobus.

De Krka watervallen vormen een prachtig nationaal park. De Krka kronkelt door diepe canyons tot de historische stad Skradin, waar de stroom verandert in een lange en diepe zeebocht. Vanuit Sibenik vaar je tot Skradin, waar je in de kleine jachthaven afmeert.

De Kornati eilanden, genoemd naar het grootste eiland Kornat, vormen een uitgestrekt natuurpark. Het bestaat uit ca 140 onbewoonde eilanden, eilandjes en klippen. Het is een zonovergoten labyrinth van zee en natuur in een ongerepte natuur. Je kan voor anker gaan in één van de talloze beschutte, natuurlijke baaien of in de enige jachthaven van het park Piskera.
In het natuurpark Telascica voelt men zich op het einde van de wereld. Bezoek de prachtige baai Mir en het wonderlijke zoutwatermeer.

Hoe kom je er?

Eigen vervoer
De afstand Antwerpen - Zadar is ca 1.450 km.
Er loopt een nieuwe autostrade tot Split (tolweg)

Je vliegt met Ryanair vanaf Charleroi naar Zadar in ca 2 uur. Transfer Zadar-luchthaven naar Biograd of Sukosan is ca 30 minuten.

Kroatië vanuit Biograd of Sukosan = 1 week
31.03-07.04 = €530
07.04-14.04 = €530
16.06-23.06 = €610
15.09-22.09 = €620
06.10-13.10 = €560

Opleiding met eigen groep in Kroatië

Op deze site vind je het programma voor individuele inschrijvingen. Maar ... als je een eigen groep samenstelt, dan kan je in Kroatië een jacht huren en zelf bepalen wanneer je gaat zeilen met privé-instructeur.

Inbegrepen
opleiding, overnachting aan boord, gekwalificeerd instructeur, havengelden in thuishaven, ongevallen verzekering voor elke deelnemer, aansprakelijkheidsverzekering van schipper, bedlinnen.

vertrekhaven = Biograd, Sukosan of Zadar
De grootte en het type zeiljacht hangt af van het aantal cursisten.

Niet-Inbegrepen
havengelden in vreemde havens, dieselkosten, maaltijden (ook voor instructeur), transitlog, administratiekost, vlucht en taxi ter plaatse. Eindschoonmaak

opstaptijd = na 17 uur - afstaptijd = voor 09 uur.
vluchten via Ryanair vanuit Charleroi.

Klimaat
De zomer en de winter zijn de belangrijkste seizoenen. Lente en herfst zijn korte overgangsperioden. Het kustgebied heeft een aangenaam mediterraan klimaat met vele zonnige en droge dagen. De gemiddelde temperatuur aan de kust bedraagt 26-30°C in de zomer.

Wind
In het algemeen is er vaak een gemiddelde tot sterke wind tot ongeveer juni en vanaf september. In juli en augustus is de wind wat rustiger. Bij stabiel weer staat er een goede zeilwind, de Maestral. Het is een thermische lokale wind, die waait uit het noordwesten, meestal in de zomer. Het begint meestal tussen 10 en 11 uur in de morgen, bereikt zijn grootste kracht tot maximaal 5 Beaufort in de namiddag (2-3 uur).

De Maestral neemt terug af tot windstil in de late namiddag. 's Nachts is het dan meestal windstil.

Deze situatie kan afgewisseld worden door de Jugo, een stevige wind uit het zuidoosten. De Jugo is een warme en vochtige wind, die in het hele Adriatische gebied waait. Hij heeft ruim anderhalve dag nodig om tot ontwikkeling te komen. In de zomer waait hij normaal tot drie dagen, in de winter is dit drie weken! De Jugo is sterker in de zuidelijke Adria dan in het noorden.

De Bora is een koude, droge en sterke landwind uit het noordoosten. Deze wind is bijna niet te voorspellen, maar komt vaak voor bij een hoge drukgebied. In de zomer kan de Bora van enkele uren tot een paar dagen aanhouden. Er zijn steeds voldoende veilige marina's in de buurt!

Algemene Voorwaarden    klik hier